Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕЦБ: Компаниите от еврозоната очакват умерени повишения на заплатите

08 април 2024, 12:48 часа • 1081 прочитания

Компаниите в еврозоната очакват ръстът на заплатите да се забави, според проучване на Европейската централна банка, цитирано от Bloomberg.

Очаква се вънагражденията да нараснат с 3,8% през следващите 12 месеца, което е спад от 4,5%, спрямо предишното проучване през ноември. Очакванията за продажните цени намаляват още по-силно – до 3,3% от 4,5%.

ОЩЕ: Инфлацията в еврозоната неочаквано се забавя за трети пореден месец

Заплащането на работниците е ключова променлива за централните банкери, докато те обмислят дали и колко скоро да намалят лихвените проценти. Първо понижение се очаква през юни, когато е вероятно да има повече данни, че натискът върху заплатите намалява.

Снимка: iStock

Притесненията са, че по-високите заплати биха поддържали инфлацията над целта от 2% за по-дълго време. Докато други индикатори сигнализираха за забавяне на ръста на заплатите в края на 2023 г., централните банкери искат най-вече да видят данните за първото тримесечие.

Проучването на ЕЦБ също показа, че условията за финансиране са се затегнали допълнително през първото тримесечие на 2024 г., но много по-малко, отколкото през четвъртото тримесечие на 2023 г.

ОЩЕ: Поредно свиване на промишлената активност в еврозоната

Същевременно компаниите отчитат скромно намаление на нуждата от заеми, посочват още от ЕЦБ. Те възприемат общата икономическа перспектива като основния фактор, възпрепятстващ наличността на външно финансиране, макар и малко по-малко, отколкото в предишния кръг.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес