Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дълги опашки за бензин блокираха Северен Кипър

21 октомври 2021, 05:00 часа • 2662 прочитания

Огромни опашки на бензиностанциите блокираха Северен Кипър. Струпването е на фона на недостиг на гориво и затваряне на две вериги бензиностанции, които фалираха заради ниските цени. Това съобщи на своя уебсайт вестник Yenidüzen, цитиран от БГНЕС.

Твърди се, че турската страна на острова е изчерпала бензина тип 9 през последните три дни, след като две вериги бензиностанции, K-Pet и AlPet, обявиха, че повече няма да продават нови количества гориво от 20 октомври с мотива, че търпят загуби и че бензиностанциите ще затворят веднага щом запасите им от бензин се изчерпят.

Президентът на Асоциацията на кипърските турци Левент Джагдал заяви, че последното увеличение на изкупните цени на горивата е довело до обезценяване на турската лира. Затова доставчиците на бензин призоваха Министерството на икономиката и енергетиката в Северен Кипър да обмисли ново увеличение на цените на дребно.

Веригите за бензиностанции твърдят, че при настоящите цени на едро за гориво загубите им от продажбата на всеки литър бензин на потребителя са от 1 до 1,3 турски лири (приблизително от 0,09 евро до 0,12 евро).

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес