Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Две деца загиват всеки ден по гръцките брегове

30 март 2016, 13:37 часа • 1806 прочитания

„Средно по две деца на ден умират, опитвайки се да достигнат до гръцкия бряг”, съобщиха от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ).

УНИЦЕФ стартира кампания , озаглавена „Пътуването на живота му”. Част от кампанията е клип, чието действие се развива в един от търговските центрове в Мадрид, където хората идват и с радост съобщават, че са спечелили билет за влака за Австрия, Гърция и Турция. След това на щастливците са показани кадри от пътуването, което ги очаква. На снимките се виждат бежанци, включително деца, които опитват да стигнат до Европа.

„Може това да не е пътуването на живота ти, но да е пътуването на неговия живот”, се казва във видеото.

УНИЦЕФ напомня, че всеки трети бежанец, който рискува живота си, опитвайки се да достигне до европейска територия е дете.

През 2015 г,. заради активизиране на конфликта в много страни от Близкия Изток и Северна Африка броят на мигрантите в Европа драстично се увеличи. Статистика на Европейската статистическа агенция показва, че повече от 1,25 милиона бежанци са подали молба за убежище в 28-те страни от ЕС през миналата година, което е абсолютен рекорд в историята на Европейския съюз.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес