Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Донованоза - опасна болест навлиза в Европа

02 ноември 2021, 14:57 часа • 91087 прочитания

Донованозата е известна още като "Granuloma inguinale" (ингвинален гранулом), е болест, предавана по полов път и може да доведе до разрушаване на заразената тъкан, ако не се лекува правилно след възпаление, пише в своя статия „Дойче веле“, представена от БГНЕС..

Тропическа болест

Тази тропическа болест, предавана по полов път, се среща предимно в страни като Индия, Папуа Нова Гвинея, централна и северна Австралия, но също така е докладвана във Виетнам и някои африкански страни.

Донованозата принадлежи към групата на т. нар. полово предавани болести. Среща се доста рядко в Европа. На Стария континент хламидията, сифилисът или гонореята все още са в списъка на най-често срещаните болести, предавани по полов път. Но лекари във Великобритания сега предупреждават за възможно разпространение на заразната болест. В тази страна се наблюдава увеличение на броя на регистрираните случаи на донованоза.

Ходът на заболяването

Тъй като донованозата не причинява болка, тя често се пренебрегва от пациентите. В началото на възпалителните огнища се образуват червеникави възли, които след това изчезват относително бързо. Но след това в близост до тях започват да се появяват рани. Когато се докоснат, започват да кървят. Те могат да се появят на различни части на тялото, но основно в областта на гениталиите.

При мъжете пенисът е особено атакуван, при жените - вътрешната страна на вагиналните устни.

Ако инфекцията не се забележи в ранен стадий, т. е. не се лекува в самото начало, се появява гнойно подуване, а накрая заболяването разрушава тъканта.

Времето за инкубация варира. Между една и 16 седмици може да продължи времето между инфекцията и началото на донованоза.

Диагноза

Повечето хора, които се заразяват с донованоза, са на възраст между 30 и 40 години. За целите на диагнозата лекарите вземат проба от засегнатата част на тялото или тъканта. Ако е необходимо, се извършва анализ на клетките. Така лекарите могат да определят дали наистина става дума за донованоза или за някаква друга полово предавана болест с подобни симптоми. Например за сифилис.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес