Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доклад на СЗО: Прекалявенота със солта е рисков фактор

09 март 2023, 10:44 часа • 1265 прочитания

Яденето на твърде много сол е един от основните рискови фактори за сърдечни заболявания, инсулт и смърт, показва първият глобален доклад на СЗО за намаляване на приема на натрий. 

Докладът показва, че само 5% от държавите-членки на СЗО са защитени от задължителни и всеобхватни политики за намаляване на натрия, а 73% от държавите-членки на СЗО не прилагат пълен набор от такива политики.

Прилагането на изключително икономически ефективни политики за намаляване на натрия може да спаси около 7 милиона живота в световен мащаб до 2030 г. Това е важен компонент от действието за постигане на целта за устойчиво развитие за намаляване на смъртните случаи от незаразни болести. Но днес само девет страни (Бразилия, Чили, Чехия, Литва, Малайзия, Мексико, Саудитска Арабия, Испания и Уругвай) имат изчерпателен пакет от препоръчителни политики за намаляване на приема на натрий", отчитат още от организацията. 

СЗО препоръчва преформулиране на храни, за да съдържат по-малко сол и създаване на политики за ограничаване на храни, богати на сол или натрий в обществени институции като болници, училища, работни места и домове за възрастни хора. ОЩЕ: Кога се слага сол във всяко ястие - не всяка домакиня знае отговора на този въпрос

От СЗО препоръчват още етикетиране на лицевата страна на опаковката, което помага на потребителите да избират продукти с по-ниско съдържание на натрий, както и комуникационни и медийни кампании за промяна на поведението за намаляване на консумацията на сол/натрий.

Целият доклад може да намерите ТУК.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес