Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доживотен затвор за държавна измяна - одобрено и от горната камара в Русия

26 април 2023, 16:08 часа • 1390 прочитания

Съветът на федерацията - горната камара на руския парламент - одобри закона, регламентиращ доживотен затвор за държавна измяна. На 10 април той мина на комисия в долната камара, а преди седмица беше гласуван и в самата Държавна дума.

Законът ще допълни видовете наказания, които вече са предвидени в член 275 от Наказателния кодекс на Руската федерация, включително лишаване от свобода за срок от 12 до 20 години с глоба до 500 хил. рубли (около 6110 долара), съобщава The Moscow Times.

Освен това Съветът на федерацията одобри закон, с който в Наказателния кодекс се въвежда отговорност за оказване на съдействие при изпълнение на решения на международни организации, в които Русия не участва. Такава организация може да бъде Международният наказателен съд (МНС), който издаде заповед за арест на руския диктатор Владимир Путин. Той е издирван от МНС за незаконно депортиране на деца от окупираните територии на Украйна.

Подпомагането на международни организации ще се наказва с глоба в размер от 300 хил. до 1 млн. рубли (от 3666 до 12 220 долара) или лишаване от свобода до 5 години.

Всъщност с всичко това е одобрен цял комплекс от мерки, свързани с наказания за тероризъм и диверсия. За терористичен акт на руска територия идеята е максималното наказание да стане 20 години затвор вместо 15, както е сега. Освен това за вербуване на хора за изпълнение на терористичен акт наказанието ще е между 5 и 7 години затвор.

И още - от 10 до 15 години затвор грози тези, създали терористична група, както и участниците в нея. Досега присъдата беше между 5 и 10 години. А за диверсия максималното наказание става 20 години зад решетките вместо сегашните 15.

ОЩЕ: ФСБ задържа руснак, подготвял терористичен акт в болница на МО в Крим (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес