Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доживотен затвор ще грози нападатели, които заливат с киселина във Великобритания

16 юли 2017, 19:02 часа • 3322 прочитания

Британските власти смятат да увеличат максимално наказанието за нападение с използване на киселина и законът да предвижда най-тежка присъда – доживотен затвор, съобщи вътрешният министър на Обединеното кралство Амбър Хърд в статия, отпечатана във в. „Сънди таймс”.

Министър Хърд подчертава, че „доживотният затвор не трябва да се изключва” като наказание за подобни нападения.

„Трябва да сме сигурни, че онези, които извършват тази ужасни престъпления, ще усетят цялата сила на закона. Ще се стремим всеки, който работи в системата на наказателното правосъдие, от полицаите до прокурорите, да разполага с правомощия, нежни за строго наказание на онези, които извършват тези ужасни престъпления”, подчертава министърът.

Британските власти смятат да приравнят киселината и други разяждащи вещества до опасно за живота оръжие и да въведат ограничения върху продажбата им.

Тази пролет във Великобритания зачестиха нападенията срещу хора с използване на корозивни вещества. На 17 април, ден след Великден, двама души пострадаха при разливане на киселина в нощен клуб в Източен Лондон.

След това в лондонския район Бектън от аналогична „химическа атака” пострадаха манекенка и братовчед й.

На 13 юли в лондонските райони Хакни, Ислингтйън, Шордич, Нюингтън и Клептън младежи на 15 и 16 години на мотопеди плиснаха киселина в лицата петима души.

В петък беше задържан единият от извършителите.

Началникът на Скотланд ярд Крисида Дик характеризира нападенията с киселина като варварски. Тя напомни, че по-рано подобни атаки са извършвани на Карибските острови и в Южна Америка, но подчерта, че за Великобритания това явление е ново.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес