Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доброволец от Естония, сражаващ се за Украйна, загина край Бахмут

10 март 2023, 12:42 часа • 4010 прочитания

Бившият естонски военен офицер Иво Юрак е бил убит от артилерийски огън край Бахмут в Донецка област. Доброволецът, сражаващ се в подкрепа на украинската армия срещу руските агресори, е загинал във вторник (7 март).

Смята се, че това е първият гражданин на Естония, който губи живота си във войната, започната от Владимир Путин на 24 февруари 2022, пише местната медия Postimees.ее. Изданието добавя, че Юрак се е присъединил към Международния легион в Украйна миналата есен.

Мъжът е бил началник на скаутския батальон и ръководител на щаба на гвардейския батальон. През 2016 г. окръжният съд в Харю, Естония, го осъжда за разкриване на държавна тайна и незаконно боравене с огнестрелно оръжие. Осъжда го частично.

„Изказвам съболезнования на близките на загиналия във войната боец доброволец Иво Юрак“, написа във Facebook днес външният министър Урмас Рейнсалу. „Ще го помним. Заставаме като държава и като нация с Украйна. Република Естония оказва необходимата консулска помощ във връзка със смъртта на естонския гражданин“.

Приятел на Юрак разказва пред Postimees, че си е писал онлайн с естонеца преди няколко дни – сутринта на 6 март, но изобщо не е знаел, че той е в Украйна. „Не знам как се е озовал там. Той не споделя такава информация лесно дори с приятелите си“, допълва той.

„Запознах се с Иво преди около 4 години. Той беше мой ученик в една компания за реставрация. Много дружелюбен и весел човек. След като напусна фирмата, продължихме да поддържаме връзка. Много е тъжно, че се случи по този начин", казва мъжът.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес