Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джонсън: Съдът греши, ще има Brexit въпреки парламента

25 септември 2019, 22:31 часа • 7266 прочитания

Погрешно е Върховният съд да се произнася по политически въпрос във време на големи национални спорове. Това заяви британският премиер Борис Джонсън в парламента и призова по-малките партии да внесат вот на недоверие срещу правителството му, за да предизвикат предсрочни избори.

В речта си, той обвини депутатите, че съзнателно работят срещу процеса по Brexit и саботират работата на правителството. Brexit ще има, страната напуска ЕС на 31 октомври, въпреки парламента, категоричен е Джонсън.

Правителството има план за след Brexit. Илюзия е да се очаква, че гласоподавателите ще забравят последните 3 години и при нов референдум ще гласуват различно. Хората виждат ясно какво се случва, заяви той.

Лидерът на опозицията Джереми Корбин атакува премиера, че не е годен за поста и е трябвало да подаде оставка след присъдата на Върховния съд. Джонсън обвини опозицията, че се страхува да се яви на избори и да получи оценката на гласоподателите.

Съдебното решение хвана премиера неподготвен – той беше принуден да прекъсне участието си в срещата на върха на ООН в Ню Йорк и да се върне в парламента.

По-рано Джонсън заяви, че уважава съда и решението му, ще спази закона, но в същото време е решен кралството да напусне ЕС в срок.

Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че премиерът незаконно е разпуснал законодателния орган за 5 седмици. Джонсън обяви, че не е съгласен с решението на съда, но ще го уважи.

Премиерът отбеляза, че традиционно в този период от годината кралицата изнася реч пред парламента. Джонсън все още иска да се проведе речта на кралицата, за което може да се изисква ново разпускане на парламента.

Речта на кралицата е планирана за 14 октомври. Парламентът ще заседава до 2-3 дни преди речта ѝ. Ежегодната конференция на Консервативната партия е планирана за следващата седмица.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес