Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Die Presse: "Турски поток" може да стане "Набуко 2" и да мине през България

14 юни 2015, 17:00 часа • 16694 прочитания

Австрийската енергийна компания OMV има намерение да строи връзка между "Турски поток" от българско-турската граница с централноевропейския разпределителен газов център в Баумгартен край Виена. Вече било ясно и кой ще води проект - Райнхард Мичек, бившият ръководител на газопровода "Набуко", информира Die Presse.

Проектът се планира от новия главен изпълнителен директор на OMV Райнер Зеле, който встъпва в длъжност от 1 юли. От 2009 г. насам той ръководи Wintershall – поделение на химическия гигант BASF и един от основните европейски партньори на "Газпром" - например в "Северен поток". При представянето на Райнер Зеле председателят на надзорния съвет на OMV Рудолф Кемлер заяви, че доставянето на руски газ през Украйна може да се промени и е "много важно OMV да се включи в този процес и да можем да играем ключова роля в качеството си на важен пункт за доставяне на газ от Русия към Централна Европа".

От Die Presse припомнят, че проектът "Набуко" намери своя завършек - засега, през 2013 година. Той трябваше да алтернатива на руския газ и да вкарва "синьо гориво" от Каспийско море. Новият проект, който евнтуално ще стартира OMV, залага и на газ от Иран. А Райнхард Мичек ръководеше консорциума за "Набуко", в който участваха с по 16.67% австрийската компания, унгарската MOL, румънската Transgaz, българската "Булгаргаз", турската Botas и германската RWE. Германците продадоха дела си през 2013 г. на OMV и напуснаха проекта, а по-късно с 9% се включи френската GDF Suez SA.

Засега нито от OMV, нито от "Газпром" дават информация за нов проект. Факт е обаче, че Русия вече обяви намерение да заобиколи Украйна при доставките на газ. По темата "Турски поток" засега говори предимно Русия - с акцент, че проектът е сигурен и дори "Газпром" вече обяви строеж на подводната част, но Анкара досега не е дала абсолютно категорично съгласие.

Според Die Presse Брюксел вече убеждава Москва да пренасочи тръбата и тя да излезе на българския, а не на турския бряг. Засега "Газпром" казва, че ще строи до място, от което газопроводът може да тръгне както към Турция, така и към България, информира "Дневник".

OMV участваше в плана за строителство на "Южен поток" на територията на Австрия чрез South Stream Austria - съвместно дружество с "Газпром", в което всяка от страните контролираше 50%.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес