Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Десетки руски ракети и дронове удариха Украйна: Цел изглежда са ВЕЦ и газови мощности (ВИДЕО)*

01 юни 2024, 08:09 часа • 8464 прочитания

Поредна неспокойна нощ в Украйна – серия от предупреждения за атаки с дронове и ракетни атаки излязоха в официалния канал в Телеграм на украинските ВВС.

Всичко започна още на 31 май привечер, с предупреждение за ракетна атака в Одеса. Интересното в случая беше, че имаше уточнение за ракета, летяща откъм Белгород пред Днепропетровска област към Одеса. В крайна сметка ръководителят на военновременната администрация на украинския пристанищен град Олег Кипер съобщи за руски удар с касетъчни боеприпаси по пристанищна инфраструктура и двама ранени – 28-годишна жена и 37-годишен мъж, които са приети в болница в средно тежко състояние. През нощта имаше още едно предупреждение за атака за Одеса, към 3:00 часа и отмяна на тревогата в 5:30 – така беше за цяла Украйна.

Към полунощ украинските ВВС информираха за летящи дронове главно към Южна Украйна, но отново имаше изстрелвания чак от Белгород – Одеска област, Николаевска област, Херсонска област, Кировград, Кривой рог (родния град на Володимир Зеленски). Последваха предупреждения за ракетна опасност в Суми, Полтава. А след 1:30 стана ясно, че има излетели руски стратегически бомбардировачи Ту-95МС, което значи атака с крилати ракети (Х-101/Х-555). След това вече се появиха предупреждения за дронове и в Харковска област, Днепропетровска област и Ивано-Франковск, последвани от нови съобщения за руски ракети, включително в Черниговска и Киевска област. Малко преди 5 сутринта вече излезе съобщение за ракети, летящи към Лвов и Стрий – там, където има голямо газохранилище, строено още по съветско време и намиращо се под земята т.е. то е сериозно защитено дори само като проектиране и изпълнение на строителството. Че специално цел е бил Стрий потвърждава и ръководителят на военновременната администрация на Лвов Максим Козицки в канала си в Телеграм.

Същевременно ръководителят на военновременната администрация на Днипро (Днепропетровск) Серхий Лисяк съобщава за попадения след руската атака, като уточнява, че е атакувана енергийната инфраструктура, без да дава допълнителни подробности. Обстрелът е бил с ракети, но на сутринта руснаците са ползвали дронове. Има четирима ранени.

В руски телеграм канали се появи информация за атака срещу ВЕЦ-а в Днепропетровск. ВЕЦ Днепър вече беше цел на руските ракети и то неведнъж: Русия удари по ВЕЦ "Днепър", има данни за обстрел на АЕЦ "Запорожие" (ВИДЕО)

* Впоследствие ръководителят на военновременната администрация на Запорожка област Иван Федоров потвърди, че ВЕЦ Днепър е отново атакуван от руснаците и че е в "критично състояние". Автомобилният трафик по стената на язовира е спрян, а самият ВЕЦ не работи:

"Атакувани са енергийни обекти в Запорожска, Днепропетровска, Донецка, Кировоградска, Ивано-Франковска област. Последствията се изясняват", призна и украинският енергиен министър Херман Халущенко в профила си във Фейсбук. Най-големият украински частен оператор на ТЕЦ-ове ДТЕК съобщи за сериозни щети в два от шестте управлявани от него ТЕЦ-ове. В единия случай са впрегнати 33 пожарни да гасят избухналите пламъци. Ръководителят на военновременната администрация на Виница Серхий Борзов съобщи в канала си в Телеграм за пожар в обект на критичната енергийна инфраструктура заради паднали отломки от дрон, без да уточнява за кой обект става въпрос. Съвсем наскоро един от членовете на надзорния съвет на "Укренерго" Юрий Бойко коментира, че 40% от базовите украински енергийни мощности са унищожени от руски ракетни атаки.

Мащабът на атаката

Според официалната сводка на украинските ВВС, руснаците са изстреляли общо 53 ракети и 47 дрона по цели в Украйна. Свалени са 35 ракети и 46 дрона.

Какво използва този път Русия:

  • 35 крилати ракети Х-101/Х-555, изстреляни от Саратовска област, от самолети Ту-95 МС
  • 4 балистични ракети "Искандер-М" (изстреляни от Крим)
  • 1 крилата ракета "Искандер-К" (изстреляна от Крим)
  • 10 крилати ракети "Калибър" (изстреляни от североизточната част на акваторията на Черно море), снощи украинският телеграм канал "Кримски вятър" предупреди за руски подводници в черноморската акватория, а тази сутрин украинският генщаб съобщава за 4 руски военни кораба в Черно море
  • 3 управляеми авиационни ракети Х-59/Х-69 (изстреляни от въздуха от окупираната от руснаците Запорожска област)
  • 47 дрона клас "Шахед" (изстреляни от Приморско-Ахтарск, Русия)

Украинската ПВО е свалила:

  • 30 крилати ракети Х-101/Х-555
  • 4 ракети "Калибър"
  • 1 крилата ракета "Искандер-К"
  • 46 дрона "Шахед"

Белгород също не спа

Обявеният за най-безопасен град в Русия Белгород остана буден за поредна нощ. Видеокадри от руския пропаганден канал Readovka показват какво се случваше – дронове и ракети: След 75 изтървани руски бомби: Белгород е победител в конкурса за най-безопасен град в Русия (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес