Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Демонстрантите в Киев се изтеглят от кметството

16 февруари 2014, 11:02 часа • 15269 прочитания

Привържениците на опозицията, които от декември окупираха кметството на Киев - от един от символите на протеста, се изтеглиха след освобождаването на арестувани демонстранти.

"Кметството на практика е опразнено" - заяви "комендантът" на сградата Руслан Андрийко. Минути по-късно швейцарският посланик влезе първи в опразненото здание.

Швейцария, която е ротационен председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), бе поканена от двете страни в конфликта да участва в процеса на предаване на кметството на властите, заяви посланик Кристиан Шьоненбергер.

Кметството, което бе завзето с щурм на 1 декември и превърнато в "щаб на революцията", е символично място на протеста подобно на Майдан – централния площад на Киев, който бе окупиран от привържениците на опозицията, след като украинските власти се отказаха от сближаване с ЕС.

Евакуирането на кметството бе ключово условие за прилагане на закона за амнистията по отношение 234 демонстранти, които бяха освободени, но продължават да са обвинени в престъпления, за които се предвиждат наказания до 15 г. затвор.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес