Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делото за атентата в Барселона влиза в съда

10 ноември 2020, 07:37 часа • 1451 прочитания

Испания започва един от най-очакваните процеси, този за джихадистките атаки в Барселона и Камбрилс, през август 2017 г. Делото започва днес в Наказателната камара на Националния съд, съобщава БГНЕС.

На подсъдимата скамейка са трима мароканци: Мохамед Хули Чемлал, за когото прокуратурата иска 41 години затвор, Дрис Укабир, за когото се искат 36 години и Бен Саид Бен Яца, за когото прокуратурата иска осем години затвор. Повечето от членовете на клетката на джихадистите са починали преди или след нападенията.

Кошмарът започна на 17 август, преди три години, на "Лас Рамблас: в Барселона, след като микробус прегази хора на многолюдната улица. Часове по-късно същото се случи в Камбрилс. Атаките са импровизирани, когато плановете за поставяне на експлозиви в базиликата „Саграда Фамилия“ са провалени. Загиналите са 16, включително две деца на седем и три години. 

Роднините на жертвите и пострадалите са разочаровани. Прокуратурата не повдига обвинение в убийство за тримата обвиняеми, тъй като те не са фактическите автори. Някои частни обвинения го правят. Те искат присъди за повече от 2000 години затвор и доживотен затвор за двама от обвиняемите.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес