Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Децата в Латвия да се записват само с латвийски имена, иска законопроект

31 май 2016, 08:07 часа • 1493 прочитания

Правителството на Латвия до 1 септември ще започне разглеждането на законопроект, който ще изисква на децата да се дават само латвийски имена.

Това е поправка на Закона за изменение на записването на лично име, фамилия и националност. В поправките се упоменават причините за евентуален отказ от регистриране на името, ако то не съответства на основите на латвийския език или затруднява общуването на личността. Сега в Латвия всички имена и фамилии в м. род или завършващи на съгласна приемат буквата -с. Предложението се е да се отказва регистрация на имена, ако не те съответстват на латвийската граматика. Законопроектът бе разгледан на съвещание на кабинета на 24 март и сега се съгласува в различни ведомства.

До 1 септември трябва да бъде предаден за разглеждане в министерски съвет на Латвия. Много хора смятат, че законопроектът нарушава Международно споразумение за граждански и политически права. През 2010 г. Комитета по човешки права в ООН вече осъди Латвия заради деформирането на нелатвийските имена в паспортите.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес