Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЧВК "Вагнер" започна да набира хора от психодиспансерите

07 март 2023, 11:30 часа • 8983 прочитания

Частната военна компания "Вагнер" започна да набира пациенти от психодиспансерите, пише The Moscow Times.

След конфликта между компанията и министерството на отбраната, който отряза възможността на "Вагнер" да набира затворници, създателят на компанията Евгений Пригожин се насочи към психодиспансерите. 

Обявата, че за служба във "Вагнер" не е необходима справка от психиатър и нарколог, е публикувана в една от групите на ЧВК "Вагнер" в социалните мрежи. Информацията за готовността да се взимат на служба хора, преминали лечение в психодиспансер е потвърдена от хора, работещи в ЧВК "Вагнер", твърди The Moscow Times.

Кореспондент на изданието, престорил се на доброволец, се обадил на горещата линия на "Вагнер" и казал, че се е лекувал от нервен срив в един от психодиспансерите. В отговор му била изпратена формална инструкция с искания към новобранците и му предложили сам да се оцени по нея: "Запознай се с инструкцията, ако всичко е нормално - чакаме те."

От инструкцията става ясно, че в ЧВК "Вагнер" не взимат хора, "страдащи от тежки заболявания, препятстващи изпълнението на задачи, страдащи от наркомания, а така също и преболедували хепатит В и С. В същото време не се изискват никакви удостоверения, при пристигане на мястото не се провеждат сериозни медицински прегледи: взима се само кръв и урина за тест за наркотици".

Руски психиатър към суициден пациент: Ако ще умираш, нека да е в бой за Родината (СНИМКА)

Служителите на Вагнер обясняват рязкото понижаване на изискванията към постъпващите на служба с "премахване на излишната бюрокрация."

В момента ЧВК "Вагнер" изпитва глад за кадри: през февруари бе преустановено набирането на хора от затворите и колониите. Сега с вербуването на хора за войната в Украйна се занимава предимно министерството на отбраната. 

По данни на американското разузнаване към декември 2022 г. броят на бойците от "Вагнер" е бил 50 хил. души, от които едва 10 хил. са професионални наемници, а 40 хил. - бивши затворници, вербувани от Пригожин.

От началото на войната "Вагнер" е загубила над 30 хил. бойци. 4 хил. от тях са загинали през декември 2022 г. в боевете за Бахмут. 90% от убитите са бивши затворници. 

Взема ли Пригожин подкупи от затворници, за да ги помилва, без да ходят на фронта?

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес