Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Четирима пациенти с антракс избягаха от болница в руската република Тува

18 юли 2023, 17:17 часа • 1935 прочитания

Четирима пациенти с антракс са избягали от болница в град Кизил в руската република Тува, съобщи Министерството на здравеопазването в Telegram.

Избягалите пациенти са били в задоволително състояние, но язвите по кожата им не са били зарастнали напълно. В това състояние те могат да заразят и други хора, макар инфекцията от човек на човек да се предава рядко, казват лекари.

"Предаването от човек на човек е изключително рядко, но е възможно, особено ако пациентът не е напълно излекуван от кожните улцеративни прояви", предупреждават от ведомството. Министерството на здравеопазването призова бегълците да "покажат отговорност" и да следват всички препоръки на лекарите.

Четиримата са се заразили след като консумирали месо от убит кон. Лекарите са успели да прегледат заразените в домашни условия, след което ги взели за амбулаторно наблюдение. Главният лекар на Републиканската инфекциозна болница Анна Сариглар обясни, че няма риск от разпространение на антракс, тъй като избягалите пациенти са преминали пълен курс на лечение. 

ОЩЕ: Руски войници се заразиха с антракс докато копаят окопи в Украйна

Антраксът принадлежи към клас особено опасни инфекции, които най-често засягат кожата, по-рядко белите дробове и червата. Причинителят на инфекцията е устойчив на високи и ниски температури и може да запази вредните си свойства с години.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес