Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Четири страни подкрепят Унгария за проекта по разширяване на АЕЦ „Пакш“.

01 ноември 2018, 18:00 часа • 1575 прочитания

В Европейския съд продължава процесът, който бе започнат по инициатива на австрийското правителство през февруари 2018 г. за спиране на проекта за разширяване на АЕЦ „Пакш“, предава Magyar Idők. 

Искът на австрийското правителство против АЕЦ „Пакш“ 2 не се подкрепя от Франция, Чехия, Словакия и Полша.

„Според думите на четирите страни, инвестициите за съхраняване на мощностите на АЕЦ са необходими“, заяви държавният секретар, отговорен за разширяването на централата Атила Асоди.

Той отбеляза, че в случая с британската АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“, Европейският съд излезе с решение против Виена в полза на проекта, затова в аналогичното дело с проекта за АЕЦ „Пакш“ не може да се очаква друго решение.

Асоди напомни, че мощностите на остаряващите електроцентрали, които ще бъдат закрити след няколко десетилетия, трябва да бъдат заместени, при това в съответствие с изискванията за опазване на климата.

Двата нови енергоблока на АЕЦ „Пакш“ ще бъдат с обща мощност от 2400 мегавата и ще заменят четирите работещи в момента, чиято мощност е 2000 мегавата.

„Разликата от 400 мегавата е необходима заради това, че потреблението на електроенергия в Унгария неотклонно нараства“, заяви министърът без портфейл, отговарящ за проектирането, строителството и въвеждането в експлоатация на новите енергоблокове Янош Шули.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес