Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чешкият парламент осъди решението на ЕП за процедура против Унгария

03 октомври 2018, 07:37 часа • 948 прочитания

Долната камара на чешкия парламент прие резолюция, с която се осъжда решението на Европейския парламент за активиране на процедурата по член 7 от Договора за ЕС, която може да завърши с лишаване от право на глас на Унгария в Европейския съвет, предаде БГНЕС.

"Парламентът смята за погрешно и неудачно състоялото се в Европарламента гласуване против суверенната държава Унгария, в частта му за активиране на член 7 от Лисабонския договор. Подобен подход само задълбочава недоверието между "старите" и "новите" страни-членки на Евросъюза", се казва в текста на приетия от Чешкото народно събрание документ.

За приемане на резолюцията са гласували 97 от присъстващите 153 депутати. По-рано решението на ЕП за Унгария беше осъдено от президента на Чехия Милош Земан, премиера Андрей Бабиш и председателя на парламента Радек Вондрачек.

На 12 септември ЕП прие решение, според което Унгария нарушава член 2 от Договора за ЕС, съгласно който Съюзът "е основан на ценностите на уважение към човешкото достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона и спазване правата на човека, включително правата на лица, принадлежащи към малцинствата". Мнозинството в Европарламента поиска привеждане в действие на член 7 от същия договор, който позволява на Съвета на Европейския съюз да отнеме правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС. Преди това обаче на Унгария се дава право на защита и възможността да последва препоръки на Европейския съвет, с които да поправи положението.

Припомняме, че ЕП наблегна главно на липсата на независима съдебна система и на сериозната обвързаност на приближени на унгарския премиер Виктор Орбан с публични средства в Унгария (една трета от обществените поръчки се печелели де факто от зет му). Орбан не коментира това, а обърна разговора в посока, че ЕС застрашава суверенната унгарска политика по отношение на мигрантската криза.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес