Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чешка лаборатория отглежда горчица за Марс

31 октомври 2019, 20:35 часа • 1895 прочитания

Чешки учени откриха лаборатория за експериментиране с отглеждането на храна за среда с екстремни условия и липса на вода като Марс, предава Евронюз, цитирани от БГНЕС.

Експериментът „Марсонавт“ на 29-годишния учен Ян Лукачевич и неговия екип от Пражкия университет по природни науки е базиран на аеропоника - отглеждане на растения във въздуха, без почва и с използване на минимално количество вода.

Растенията израстват хоризонтално от вертикална единица и се подреждат едно над друго, за да се намали пространството. Изследователите експериментират с промените в светлината и температурата, каза Лукачевич.

Екипът вече е успял да отгледа растението синап за горчица, салата, репички и билки като босилек и мента.

Учените изядоха първата си реколта миналата седмица.

„Те имат прекрасен вкус, защото растат в контролирана среда и ние им предоставяме необходимите хранителни вещества“, каза Лукачевич.

Ягодите са следващата планирана култура.

Основното предимство на метода на отглеждане е, че той използва 95% по-малко вода от нормалното отглеждане на растения и освен това спестява пространство. Което от своя страна може да увеличи земеделските добиви в райони, засегнати от урбанизация и изменение на климата.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес