Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чехия и Словакия: ЕС трябва да приложи натиск срещу Русия

03 април 2023, 20:22 часа • 1801 прочитания

Министър-председателите на Чехия и Словакия призоваха ЕС да окаже "целенасочен натиск" върху Кремъл, като се придържа към санкциите, наложени срещу Русия, предаде АФП. "Важно е ЕС и неговите партньори да продължат да оказват целенасочен натиск върху Руската федерация и да прилагат задълбочено санкциите", заявиха премиерите в изявление, цитирано от БГНЕС.

Съюзниците трябва също така "да предотвратят заобикалянето на санкциите и да създадат механизми за наказване на отговорните за престъпленията, свързани с тази агресия", добавиха те.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин призна, че санкциите на Европейския съюз могат да имат отрицателни последици за икономиката на страната му. Правителствата на Чехия и Словакия, ръководени съответно от Петр Фиала и Едуард Хегер, се срещнаха в западния словашки град Тренчин.

Това беше осмото съвместно заседание на кабинетите на двете страни - членки на ЕС и НАТО, които до мирното си разделяне през 1993 г. представляваха една държава - Чехословакия.

Двете държави са предоставили на Украйна значителна хуманитарна и военна помощ след началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Фиала и Хегер също така призоваха ЕС и НАТО да останат единни и да продължат да предоставят помощ на Киев.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес