Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британското разузнаване: Русия сменя целите на ракетните си удари в Украйна

03 май 2023, 12:45 часа • 28198 прочитания

Министерството на отбраната на Великобритания заяви, че руските ракетни удари вероятно ще се пренасочат от енергийната към военната, промишлената и логистичната инфраструктура на Украйна.

Според разузнавателния отдел към британското министерство промяната, изглежда, е свързана с необходимостта Москва да попълни запасите си от крилати ракети с въздушно базиране.

При руските ракетни удари на 28 април и 1 май бяха използвани по-малък брой ракети в сравнение с предишните нападения.

Последните удари бяха нанесени от стратегическите бомбардировачи Ту-95 и Ту-160. Руските сили вероятно са изстреляли крилати ракети Kh-101 и Kh-555, добавя още Министерството на отбраната на Обединеното кралство в днешния си доклад за войната.

Русия започна да атакува енергийната инфраструктура на Украйна в средата на октомври с масирани ракетни удари и атаки с дронове, които донасяха прекъсвания на електрозахранването през зимата. От март 2023 г. електрическата мрежа на Украйна е в стабилно работно състояние.

Мащабният ракетен удар, нанесен срещу Украйна през нощта на 1 май, рани най-малко 34 души, като противовъздушната отбрана свали 15 от 18-те изстреляни от въздуха крилати ракети Kh-101 и Kh-555. Снощи пък имаше информация, че са свалени 21 от 26 ирански дрона камикадзе, използвани от Русия.

ОЩЕ: Украински дронове атакуваха военно летище в руската област Брянск

ОЩЕ: Украинците си отмъщават за Уман: Удар в Крим, удар и по руска военна база в Запорожието (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес