Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Британският върховен съд: Разпускането на парламента е незаконно

25 септември 2019, 07:36 часа • 1482 прочитания

Решението на Борис Джонсън да разпусне Парламента за пет седмици беше обявено за незаконно от Върховния съд в обединеното кралство, съобщи Би Би Си.

Съдиите заявиха, че е погрешно депутатите да бъдат възпрепятствани да изпълняват задълженията си преди изтичането на срока за Brexit на 31 октомври.

Премиерът, който се сблъсква с призиви за оставка, заяви, че „дълбоко не е съгласен“ с управляващите, но ще „уважи“ решението.

Конференцията на лейбъристите приключи преди управляващите и депутатите да се завърнат в Уестминстър преди Парламентът ще се събере отново.

Висш държавен служител заяви, че премиерът е разговарял с кралицата след решението на Върховния съд, но не разкри подробностите на разговора, предаде БГНЕС.

Джонсън, който се връща в Лондон от Ню Йорк в сряда проведе 30-минутно телефонно обаждане с кабинета си.

Премиерът настоя, че иска да очертае политиките на своето правителство в реч пред кралицата на 14 октомври и за целта Парламентът трябва да бъде разпуснат и след това да започне нова сесия.

Критиците обаче заявиха, че Джонсън се опитва да спре депутатите да разгледат плановете за Брекзит и прекъсването на работата им е далеч по-дълго от необходимото.

По време на реч в Ню Йорк, премиерът Борис Джонсън заяви, че "отказва да бъде възпиран" да се заеме с "вълнуващ и динамичен вътрешен дневен ред" и за да го направи, ще му трябва реч на кралицата.

Председателят на Върховния съд Лейди Хейл подчерта в решението на съда, че случаят "не е за това кога и при какви условия" Обединеното кралство напуска ЕС, а че става въпрос за решението за разпускането на Парламента.

Лейди Хейл заяви, че единодушното решение на 11-те съдебни заседатели означава, че Парламентът фактически не е бил разпуснат - решението е нищожно и няма ефект.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес