Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Братът на Дуров е обвинен в разпространение на порно с непълнолетни (СНИМКА)

28 август 2024, 15:32 часа • 10683 прочитания

Николай Дуров, братът на основателя на Telegram Павел Дуров, е обвинен в съхраняване и разпространение на порно с непълнолетни.

Заповедите за арест на двамата братя са били издадени още на 25 март след тайно разследване на парижки прокурори срещу приложението. На първо място, те са били заради отказа на компанията да сътрудничи на властите при разследване на престъпления, свързани с детска порнография, пишат френски медии. Сред случаите се цитира такъв с френски педофил, примамвал малки момичета да снимат детско порно именно чрез платформата, а също така и изнасилил едно от тях. Френските власти са изискали от Telegram да помогне в идентифицирането на извършителя, но от приложението не са отговорили на техните искания.

Още: Франция и ОАЕ съвместно са хакнали телефона на Дуров

Николай Дуров е обявен за издирване във Франция, съобщи и Politico, позовавайки се на официален документ, с който редакцията разполага. По-рано беше съобщено, че Павел Дуров е арестуван по дело, образувано през юли, и срещу неидентифицирано лице по 12 обвинения, но участието на Николай Дуров в случая не беше съобщено.

Представители на братя Дурови все още не са коментирали публикацията на изданието.

Какво е известно за Николай Дуров: 

  • Николай Дуров е на 43 години, работил е с Павел върху неговите ИТ проекти, включително Telegram. Френските власти го наричат ​​"съосновател" на приложението.
  • Местожителството му е в Санкт Петербург.
  • Има магистърска степен по математика и компютърни науки от Държавния университет в Санкт Петербург.
  • Разработил е свой собствен алгоритъм за компресиране на данни, който беше използван в месинджъра Telegram.
  • Сегашното му местонахождение не е известно. Знае се, че през 2024 г. известно време се е намирал в Русия.

Има ли обвинение и срещу партньора на Дуров Иля Перекопски?

В материалите по наказателното дело се споменава и Иля Перекопски, партньорът на Дуров и вицепрезидент на Telegram. Той може би е поел управлението на компанията след ареста на Павел Дуров. Дали обаче и срещу него има издадена заповед за арест от материалите по делото засега не става ясно, пише Politico.

Снимка: Telegram/Baza

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес