Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борис Джонсън се отказа от депутатското си място заради "Партигейт"

10 юни 2023, 08:29 часа • 1381 прочитания

Бившият премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън обяви, че незабавно ще се оттегли като член на парламента в Лондон заради доклада по скандала "Партигейт", съобщи BBC.

Докладът беше изготвен от Комисията по привилегиите на Камарата на общините, която разследваше дали Джонсън е подвел законодателите относно събиранията на "Даунинг стрийт" по време на строгите Covid ограничения и локдауни.

Джонсън обвини разследващите от Камарата на общините в опит да го изгонят, настоявайки, че комисията не е представила никакви доказателства, че той съзнателно или непредпазливо е подвел камарата, предаде БНР. Бившият премиер нарече разследването "тенденциозно".

Той каза, че е получил писмо от Комисията по привилегиите, което "дава ясно да се разбере, че са решени да използват производството срещу мен, за да ме изгонят от парламента".

"Тяхната цел от самото начало е да ме признаят за виновен, независимо от фактите. Повечето членове на комисията – особено нейният председател – вече бяха изразили дълбоко предубеждения относно моята вина, преди дори да са видели доказателствата. Трябваше да се оттегля", отбеляза Джонсън в изявлението си. Той изпревари обнародването на доклада и последствията му.

Успоредно с Джонсън оставка подаде и бившият му културен министър Надин Дорис.

ОЩЕ: Борис Джонсън ще става баща за осми път

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес