Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борел: Няма пречки за присъединяването на Северна Македония от страна на ЕС

26 юни 2023, 09:48 часа • 1149 прочитания

Върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурността на блока Жозеп Борел смята, че няма пречка за присъединяването на Северна Македония към ЕС.

ОЩЕ: Джамбазки към Панов: Българите са държавотворен народ за РС Македония и историята ни до 1944 г. е обща

На въпрос на БНР какви ще са следващите стъпки на блока, ако до ноември Северна Македония не признае в конституцията си съществуването на етническо българско малцинство и не впише българите в основния си закон като държавотворен народ, както се предвижда в т.нар. френско предложение за начало на преговори за присъединяване към Европейския съюз, Борел отговори:

"Северна Македония отбелязва добър напредък и от европейска страна няма нищо, което би блокирало присъединяването ѝ към ЕС. При това присъединяване ще бъдат стриктно спазени европейските принципи и стандарти. За това определено е необходимо добро сътрудничество и регионалното сътрудничество остава съществен елемент, както и стабилизирането, за да може да бъде приложен присъединителният процес. Но двустранни въпроси не трябва да бъдат обвързващи и няма да определят процеса по присъединяване".

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес