Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борел изрази пълна подкрепа за атаката на Украйна в Курска област

13 август 2024, 23:22 часа • 1626 прочитания

Ръководителят на дипломатическата служба на ЕС Жозеп Борел заяви, че е получил информация за нахлуването на ВСУ в Курска област по време на телефонен разговор с украинския външен министър Дмитро Кулеба. Той определи действията на украинската армия като контранастъпление и изрази пълна подкрепа за украинските действия. Борел написа за това в социалната мрежа X.

Още: Защо руснаците се оказаха напълно изненадани край Курск

"Обсъдих с Дмитро Кулеба последните събития на фронтовата линия и контранастъплението в Курск. Изразих пълната си подкрепа за борбата на украинския народ", написа Борел, цитиран от БГНЕС.

Още: Добре де, има пленени от "Ахмат": Генералът на Кадиров с признание (ВИДЕО)

Масираната атака на ВСУ в Курска област започна на 6 август. Многократно беше обявявана ракетна заплаха на територията на областта.

Още: Заради офанзивата в Курск: Путин търси помощ от Лукашенко

В резултат на нападението, по последни данни на Москва са загинали 12 цивилни граждани, 121 души са ранени, включително 10 деца. В болници се намират 69 ранени, като състоянието на 17 от тях се оценява като тежко. Повече от 120 000 души напуснаха или бяха евакуирани от граничните райони на Курска област.

Още: Зеленски: Украйна контролира 74 населени места в руската Курска област (ВИДЕО)

По данни на руското министерство на отбраната от началото на военните действия в Курска област Киев е загубил до 2030 военнослужещи, 35 танка и 31 бронетранспортьора.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес