Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Bloomberg: Русия принудила Пригожин да се върне от Африка преди смъртта му

01 септември 2023, 18:59 часа • 5767 прочитания

Лидерът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, който загина при самолетна катастрофа край Твер, е бил поставен под огромен натиск от Министерството на отбраната няколко седмици преди смъртта си. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на източник, близък до Кремъл.

Още: “Вагнер" - чудовището, което изгради Путин, стана неудобно: Чавдар Стефанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Според източника на агенцията, на Вагнер е било забранено да използват военни самолети на Министерството на отбраната за полети, след което е затворена за тях и авиобаза Хмеймим в Сирия. Припомняме, че това бе една от основните летища за организацията, като самолети на Вагнер се появиха там още през 2015 г., преди официалното въвеждане на руските войски в Сирия.

Още: "Добре съм": Вижте последното видео на Пригожин (ВИДЕО)

В резултат на това логистиката на структурите на "Вагнер" е била поставена под огромна заплаха и това е принудило Пригожин да се върне спешно от Африка, казва източникът на Bloomberg. Според него ръководителят на Вагнер е отлетял за Москва, за да разреши проблемите с Министерството на отбраната. Така се стигна и до катастрофата на бизнес самолета на Пригожин, който се разби на 50 километра от резиденцията на Владимир Путин във Валдай. При инцидента загинаха седем пътници и трима членове на екипажа на борда.

Още: Руски депутат: ЧВК "Вагнер" ще престане да съществува

Припомняме, че българският разследващ журналист Христо Грозев, който е издирван от Русия, изказа подобна теза още след самолетната катастрофа. Според него в момента тече процес ЧВК Вагнер да бъдат лишени от присъствието им в Африка за сметка на ЧВК Редут, в която вече са наети вагнеровци, включително и някои от командирите им. По думите му ЧВК Редут е тясно свързана с руското военно министерство т.е. със Сергей Шойгу и началникът на руския генщаб генерал Валерий Герасимов. Според Христо Грозев, Пригожин се е връщал по спешност от Мали в опит да осуети тези планове.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес