Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Bloomberg: Путин лично е одобрил ареста на американския журналист

13 април 2023, 09:19 часа • 1892 прочитания

Руският президент Владимир Путин лично е одобрил ареста на американския репортер от "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, твърди Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Репортерът беше задържан по обвинение в шпионаж в края на март, като това е първи такъв арест от Студената война насам.

"Това трябва да бъде истинска аларма не само за САЩ, но и за целия Запад", казва Алина Полякова - председател на Центъра за анализ на европейската политика във Вашингтон. "Това е сигнал, че в мисленето на Путин няма връщане назад към стабилни и надеждни отношения".

Задържането на Гершкович предизвика гняв от страна на САЩ и техните съюзници. Освобождаването му е "приоритет" и "спешна задача" за президента Джо Байдън, според прессекретаря на Белия дом.

"Тези обвинения са нелепи. Еван не е шпионин. Еван никога не е бил шпионин. Еван никога не е работил за правителството на САЩ", заяви говорителят на пресконференция по-рано през април.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че това не е решение на Путин, а е "пълен прерогатив на специалните служби". Тези служби се отчитат директно на президента, отбелязва Bloomberg.

Гершкович беше задържан в Екатеринбург, на около 1400 км източно от Москва, от агенти на Федералната служба за сигурност (ФСБ). Той е обвинен в шпионаж, за който се предвижда 20-годишно наказание. Дейността му според Русия е била свързана с местно предприятие от военно-промишления комплекс. В момента репортерът се намира в московския затвор Лефортово. Той отрича обвиненията.

Две седмици след ареста си обаче Гершкович още не е получил консулски достъп. Това призна самият зам.-министър на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков.

ОЩЕ: Русия призна: Арестуваният Гершкович все още няма достъп до консул

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес