Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бившият хърватски президент се усмихна и показа среден пръст на политик

19 юни 2020, 15:25 часа • 15094 прочитания

Бившият хърватски президент Колинда Грабар-Китарович се усмихна и показа среден пръст на консервативен политик, заради негово изказване за абортите и изнасилванията, предаде ДПА.

Темата за абортите беше коментирана в предизборен дебат преди парламентарните избори на 5 юли в Хърватия. Китарович реагира на изявление на Мирослав Шкоро, неин съперник на президентските избори миналата година и лидер на движение "Отечество", който предложи жените, забременели след изнасилване, да не правят аборти.

Хърватия е силно консервативна, предимно католическа страна и абортите са част от политическия дебат. Грабар-Китарович, консерватор, загуби изборната надпревара от социалдемократа Зоран Миланович през януари, а Шкоро се оттегли, след като се класира на трето място в първия кръг на изборите.

"Животът трябва да бъде защитаван докрай, мотивира се той. Не със забрани, ние не сме примитивно общество, но държавата има безброй механизми да помогне на всяка жена и майка в такава ситуация", каза Шкоро по време на политическите дебати.

"Ако една жена забременее по време на изнасилване, тя трябва да разговаря със семейството си и тогава да реши какво ще прави", подчерта той.

Тогава Грабар-Китарович сподели мнението си за коментара на Шкоро с думи и жестове.

Присъединявам се към жените, които надигат глас срещу всеки, който иска да ни върне векове назад в миналото, коментира след това тя пред вестник "Ютарни лист"."Времето, когато една жена седеше в ъгъла, чакайки какво ще каже нейният мъжкар, е отминало".

Други известни жени в Хърватия, като заместник-кмета на Осиек Зана Гамош изпратиха същото визуално послание към Шкоро, който се опита да се коригира, казвайки, че изявлението му е било извадено от контекст.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес