Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш испански премиер е на път към затвора заради корупция

04 февруари 2021, 08:04 часа • 2095 прочитания

Бившият испански премиер Мариано Рахой е знаел за нередовното финансиране в Народната партия и е унищожил доказателства за това финансиране. Това е обвинението на бившия ковчежник на партията Луис Барсенас срещу бившия лидер на испанската десноцентристка формация, съобщава "Евронюз", предаде БГНЕС.

Луис Барсенас е изпратил писмо до Испанската прокуратура за борба с корупцията, в което е готов да си сътрудничи със съда и напредва в това, което ще бъде неговото изявление, когато седне на пейката следващия понеделник.

В него той признава за даренията, които набъбват във вече доказаната кутия Б на партията и които те получават в замяна на обществени поръчки.

Барсенас уверява, че Рахой, който беше министър-председател на Испания от 2011 до 2018 г., се е отървал от документацията, отразяваща непрозрачното счетоводство, като я е унищожил, без да знае, че е той е запазил копие.

Барсенас също така посочва, че самият Рахой е сред тези, които са получавали месечни бонуси на черно от кутия Б.

Бившият ковчежник на Народната партия е осъден на 33 години и четири месеца затвор за комисионните, получени чрез тази корупционна схема. Сега е изправен пред 5 нови за присвояване и фалшифициране на документи. Процесът ще изясни дали централата на партията е била платена с черни пари.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес