Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бивш "Герой на Русия", осъден за убийство на 18-годишно момиче, се връща на фронта

05 август 2024, 16:55 часа • 1585 прочитания

Подполковник, лишен от званието "Герой на Русия" заради убийство, се завръща на фронта в Украйна. Става въпрос за Ирек Магасумов.

В края на юни съдът в така наречената Луганска народна република (ЛНР) осъди подполковника на 11 години затвор за убийството на 18-годишна жителка на Луганска област на Украйна. Три седмици по-късно той вече е на фронта, съобщават Tatar-inform и Business Online, позовавайки се на свои източници.

Съпругата му Анна потвърди пред Business Online, че мъжът ѝ бил заснет във видео от разпит на украински военнопленник, публикувано преди ден от канала в Telegram на 74-а отделна гвардейска мотострелкова бригада "Бесни кучета".

Още: Илиян Василев: Размяната на политзатворници срещу шпиони има своите тъмни страни

Убийството

Според разследващите през август 2023 г. Магасумов е убил момиче, с което се е запознал в бар, когато заедно със свои съратници е празнувал получаването на званието "Герой на Русия".

Защитата на подполковника твърди, че момичето е било случайно простреляно от колега на Магасумов - Павел Яскевич, когато той прибирал пистолета си в кобура. Адвокатите му казват още, че самият Магасумов не е бил на мястото на убийството.

Още: От охрана на Путин до главен кадровик на Кремъл: Кой е загадъчният Дмитрий Миронов?

Магасумов сам поиска да се бие срещу Украйна

Съдът лиши Магасумов от звездата "Герой на Русия", но запази званието му и ордена "За храброст". В заключителното си изявление подполковникът заяви, че "при всички случаи, при всяко решение на съда, възнамерявам да защитавам Родината и вярвам, че ще бъда по-полезен на фронтовата линия", цитира думите му ASTRA.

След ареста на мъжа губернаторът на Кузбас от "Единна Русия" (партията на диктатора Владимир Путин) Сергей Цивилев, чиято съпруга е братовчедка на Путин, се застъпи за него. Цивилев написа писмо до Следствения комитет, в което заявява, че Магасумов е донесъл "неоценима полза на Родината в борбата срещу укронацистите".

Още: Христо Грозев е участвал в затворническата размяна: Разказа за Навални и за подменения списък (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес