Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Битката за президент на Молдова: Рекорден брой кандидати

25 септември 2024, 10:38 часа • 403 прочитания

Рекордните 11 кандидати бяха одобрени за президентските избори в Молдова следващия месец. Сред тях е и сегашният държавен глава Мая Санду, съобщиха вчера служители от изборната администрация. Санду описва надпреварата като тест за стремежа си за присъединяване към Европейския съюз, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тя води в проучванията на общественото мнение срещу 10 претенденти, начело с уволнения бивш главен прокурор Александър Стояногло, подкрепян от проруски опозиционни партии, и Ренато Усатий, който се застъпва за добри връзки както със Запада, така и с Москва.

Вот и референдум

Още: Земетресение в ефир: Вижте как реагира президентът на Молдова в тв студио (ВИДЕО)

Заедно с Изборите на 20 октомври ще има и референдум, на който избирателите трябва да отговорят дали подкрепят конституционните промени, за да се даде възможност Молдова, една от най-бедните страни в Европа, да се присъедини към ЕС.

Опозиционните социалисти, традиционно близки до Москва, казват, че не са против членството в ЕС, но обвиняват Санду в използване на референдума за спечелване на втори мандат.

Още: Молдова даде старт на военно учение със САЩ и Румъния (ВИДЕО)

Две от 15-те партии, участващи в кампанията за референдума, са против проевропейски стремеж и призовават за подновяване на добрите връзки с Русия, които изпаднаха в криза, защото Санду осъди войната на Москва в Украйна и отправи обвинения, че Кремъл се опитва да я отстрани от власт.

Части от руски дронове многократно са падали в държавата, която се намира между Украйна и Румъния. През юни САЩ, Великобритания и Канада обвиниха Русия в заговор за повлияе на изборния резултат и да подбуди протести, ако промосковски настроен кандидат загуби изборите.

Още: Удар за Путин: Молдовската ЦИК отряза голямото му оръжие за участие в президентския вот

Кой води и кои са другите кандидати

Анкета, публикувана в понеделник от фирмата "Идата" (Idata), показа, че Санду е с 26,8% подкрепа, при 12,7% за Усатий и 11,2% за Стояногло.

Проучването сочи, че подкрепата за членство в ЕС е 56% сред решилите да гласуват, 34% са против.

В надпреварата, далеч зад тримата лидери, са двама бивши министър-председатели – Василе Тарлев и Йон Чичу, бивш вицепремиер, бивш шеф на проруския регион Гагаузия и виден журналист.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес