Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безработицата в света е най-ниска от близо 40 години

06 декември 2018, 09:58 часа • 1415 прочитания

Безработицата в света през септември тази година беше само 5,2%, което е 2,8 процентни пункта по-малко, отколкото през 2010 г. и достигна най-ниското ниво от 1980 г. насам. Това се съобщава от британския вестник The Financial Times във връзка с проучване на швейцарската банка „Ю Би Ес“, пише БГНЕС.

"Нивото на безработица в Европа и Северна Америка в момента е по-ниско от всякога и все още е ниско в Азиатско-тихоокеанския регион", цитира вестникът икономиста от Международната организация на труда (МОТ) Санто Милази. За голяма част на планетата безработицата не представлява проблем, но качеството на създадените работни места остава ниско".

Финансовите експерти са изследвали 48 развити и развиващи се страни, чийто общ принос към световното производство достига 84%.

Според прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ), до края на 2018 г. средната безработица в развитите страни на света за първи път от близо 50 години ще спадне до 5,2%. Същевременно експертите на Световната търговска организация (СТО) стигнаха до заключението, че делът на незаетото население в тези страни ще бъде 5,5%, което е повече, отколкото през 2007 г.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес