Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безнадеждно: Пак спирачки за единствения конкурент на Путин за президент

27 февруари 2024, 06:13 часа • 2386 прочитания

Руският върховен съд пак попари надеждите на единствения кандидат за президент на Руската федерация, който може да е някаква по-реална конкуренция на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин - Борис Надеждин.

Нови съдебни спирачки

Пред апелативен състав, Надеждин обжалва решенията на първа инстанция по два от трите си иска, но и по двата решенията бяха потвърдени.

Още: Съдът лека-полека затваря вратата за единствения що годе опонент на Путин за президент

В първото дело Надеждин оспори правилата, според които списъците със събиращите подписи в подкрепа на кандидатурата му се заверяват от нотариус в определен район. Изискването е подписващите се да са с регистрирано местожителство в района, в който се събират подписи - поради това Централната избирателна комисия на Русия е отхвърлила подписи, подадени в централата в Москва от граждани, регистрирани в други региони.

Във втория иск политикът оспори формата на удостоверителния лист, в който, както той посочи, липсват данните на графологичен експерт и мотивите за обезсилване на подписите. Надеждин изрично попита и в канала си в Телеграм - защо инструкциите, с които се проверяват подписите, се обявиха чак след като внесохме подписите?

След неуспеха Надеждин каза в официалния си канал в Телеграм, че смята да обжалва решенията на апелативната инстанция пред Президиума на Върховния съд на Руската федерация.

Миналата седмица Върховният съд отхвърли третия иск на Надеждин, с който оспорва и отказа на ЦИК да го регистрира като кандидат за президент.

Още: Върховният съд в Русия отряза Надеждин за участие в президентските избори

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес