Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без промяна: Рим не дава италиански оръжия да поразяват Русия

31 май 2024, 15:39 часа • 1216 прочитания

Италианският външен министър Антонио Таяни изключи възможността за изпращане на военни в Украйна и за използване на италиански оръжия за поразяване на цели в Русия.

„Невъзможно е Италия да изпрати войници в Украйна, както и Украйна да използва нашите оръжия в Русия“, заяви той на неформалната среща на външните министри на НАТО в чешката столица Прага този петък, 31 май. Причината, която Таяни изтъкна, е Конституцията на Италия.

Още: Берлин разреши на Украйна да атакува цели в Русия с германски оръжия

"Не се борим срещу Русия, а защитаваме Украйна"

Той все пак подчерта, че Рим ще продължи да подкрепя Киев. „Ние не се борим срещу Русия. Ние защитаваме Украйна, това не е едно и също", добави Таяни, цитиран от Анадолската агенция.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Украйна има право на самоотбрана и това включва и „правото да нанася удари по легитимни военни цели вътре в Русия“.

Още: Столтенберг в Прага: Време е да се преразгледат ограниченията към Украйна за удари по руска територия

Снимка: Getty Images

Кой позволи на Украйна да използва западно оръжие в Русия?

Темата е все по-дискутирана предвид руската офанзива в Харковска област. Киев се оплаква на западните си партньори, че не може ефективно да се защити, ако не използва техни оръжия, за да нанася удари от другата страна на границата.

Още: Още три страни с картбланш за Украйна да ползва техни оръжия на руска територия*

Няколко страни вече дадоха "зелена светлина" на Украйна да поразява руска територия с техни оръжия - Полша, Великобритания, Франция, Германия, Нидерландия, Латвия, Литва, Естония, Канада, Финландия, Швеция, Чехия, Дания, Норвегия (последната говори за западно, не за норвежко оръжие - бел. ред.). Италия и Белгия засега изразяват резерви, а големият пробив е промяната в позицията на САЩ - американско оръжие може да се използва за поразяване на цели на руска територия, но има важен детайл: САЩ разрешиха да атакуваме Русия с тяхно оръжие, но с условие: Говорител на Зеленски.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес