Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белгия отзова посланик заради скандал със съпругата му

28 май 2021, 17:15 часа • 2291 прочитания

Външният министър на Белгия Софи Вилмес взе решение да прекрати мандата на посланика в Южна Корея Питър Лескуйер след шумен скандал в магазин за дрехи. Основен участник в него е съпругата на дипломата Сян Суецу, се казва в прессъобщение на белгийското външно министерство.

По информация на медиите, скандалът е избухнал през април тази година. Съпругата на посланика мерила дрехи в магазин, след което излязла в залата. Там ѝ се нахвърлили служители на магазина, опасявайки се, че тя може да си тръгне, без да плати. От записите на камерите за видеонаблюдение става ясно, че това е предизвикало сериозен конфликт между съпругата на дипломата и две служителки в магазина. По време на разправията клиентката ударила една от продавачките през лицето и блъснала втората.

„Господин Лескуйер служи достойно като посланик на Белгия в Южна Корея в продължение на три години. В това си качество той допринесе за осъществяването на много успешно държавно посещение през март 2019 г. Въпреки това е очевидно, че при създалата се ситуация за посланика ще бъде трудно в бъдеще да изпълнява спокойно своята работа“, се казва в документа.

Във връзка с това външното министерство на Белгия реши още това лято да прекрати мандата на посланика в Сеул, което, според него, „е в интерес на двустранните отношения“.

Белгийската страна гарантира, че съпругата на посланика ще сътрудничи на полицията в Южна Корея при разследването на инцидента, поради което бе свален дипломатическият ѝ имунитет. Жената се срещна по своя инициатива с продавачките, за да им поднесе лично своите извинения.

Самият посланик определи случилото се като „неприемливо“.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес