Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белгия намали възрастта за гласуване на 16 години

13 юни 2023, 05:26 часа • 1215 прочитания

На изборите за Европейски парламент през 2024 г. в Белгия до урните ще се яви нова възрастова група, предава Евронюз.

Тийнейджърите ще отделят време от учебните занятия, за да гласуват и да решат кой да заседава в Европейския парламент през следващите пет години и да приема съвместно закони по различни въпроси - от икономиката до изменението на климата.

Намаляването на възрастовите ограничения добавя 270 000 млади хора в Белгия към избирателния списък.

Лорън Мейсън, ръководител на отдел "Политика и застъпничество" в Европейския младежки форум, смята, че това е ключова стъпка към ангажирането на младите хора. Тя е доволна, но смята, че трябва да се направи още повече, за да се чувстват младите хора чути.

"Ако искаме младите хора да се чувстват истински ангажирани в нашите демокрации, това означава да има повече млади хора в политическите партии, да има повече млади хора на позиции в политическата власт и мнението на младите хора да се приема сериозно в нашата политика", каза Мейсън.

Гласуването в Белгия е задължително, така че 16- и 17-годишните, които се регистрират да гласуват, ще бъдат задължени по закон да го направят. Европейският парламент се надява, че те ще се мобилизират повече, отколкото в миналото.

"Младите хора са гласували по-малко от средното", каза Жауме Дуч, говорител на Европейския парламент, като добави, че гласуващите за първи път на възраст от 18 до 25 години са склонни да гласуват средно по-малко.

Предишни избори за ЕС показаха, че избирателната активност сред младите хора е отчайващо ниска. Сега целта е да се промени тази тенденция. И тъй като европейските избори са само след една година на хоризонта, само времето ще покаже дали разрешаването на тийнейджърите да гласуват ще помогне на избирателната активност.

ОЩЕ: В Белгия - каквато инфлацията, такава и заплатата: напасва се спрямо нея

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес