Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белгия дава 165 млн. долара за инфраструктурата в Киевска и Черниговска област

30 август 2024, 21:07 часа • 2149 прочитания

Белгия ще отпусне 150 млн. евро за възстановяване на гражданската и енергийната инфраструктура в Киевска и Черниговска област, съобщи украинското правителство.

Като част от усилията си за възстановяване на Украйна Брюксел пое отговорността за възстановяването на 2 региона, включително градовете Киев и Чернигов, които преживяха многобройни руски нападения от началото на пълномащабната руска инвазия.

Още: НАТО поръчва подводни дронове за нидерландските и белгийските военноморски сили

Васил Шкураков, изпълняващ длъжността министър на общностите, териториите и инфраструктурата на Украйна, подписа меморандуми с Дирк Депре, постоянен представител на белгийската агенция за развитие Enabel в Украйна.

Споразуменията очертават планове за възстановяване, обновяване и изграждане на образователна, здравна и енергийна инфраструктура, пише БГНЕС. Освен това двете страни имат за цел да изградят приюти в Украйна и да въведат резервни системи за електрозахранване и отопление.

Още: Доставката на F-16 от Белгия за Украйна: Графикът е скандален

През май президентът Володимир Зеленски и белгийският министър-председател Александър де Кро подписаха 10-годишно двустранно споразумение в областта на сигурността, съгласно което през 2024 г. Брюксел ще предостави на Украйна военна помощ в размер на най-малко 977 млн. евро. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес