Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Барозу към Путин: Не се намесвайте в Украйна

11 август 2014, 19:21 часа • 28629 прочитания

Русия да не се намесва в Украйна - такова предупреждение отправи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу към руския президент Владимир Путин в разговор по телефона, предаде БГНЕС. 

Барозу изрази в комюнике "безпокойството си от струпването на руски войски по украинската граница...Той предупреди срещу всяка едностранна намеса в Украйна с какъвто и да било мотив, включително хуманитарен". Той изказа задоволство от обявената през уикенда позиция на американския президент Барак Обама, британския премиер Дейвид Камерън и германската канцлерка Ангела Меркел.

Идеята за руска хуманитарна мисия беше категорично отхвърлена от западните страни, които обвиняват Москва, че подхранва бунта в Украйна, като доставя оръжия. Те се опасяват от намеса, прикрита под претекста на мисия в подкрепа на цивилните.

Но Русия се разбра с Киев Червеният кръст да проведе хуманитарна мисия в Източна Украйна и се надява "западните страни да не слагат прът в колелото", съобщи по-рано днес руският външен министър Сергей Лавров. Русия "изпраща в сътрудничество с представителите на Международната федерация на Червения кръст хуманитарен конвой в Украйна", уточни Кремъл в комюнике, публикувано след телефонния разговор между Владимир Путин и Жозе Мануел Барозу.

Кремъл не уточнява датата на изпращането, съдържанието и мястото, от което ще потегли "хуманитарният конвой".

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес