Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Балетисти напускат Болшой театър в знак на протест срещу войната в Украйна

21 март 2022, 17:42 часа • 4637 прочитания

Редица звезди на Болшой театър, както и на знаменития Мариински театър в Санкт Петербург, обявиха през последните дни, че напускат танцовите трупи в знак на протест срещу войната, която Русия води в Украйна.

Руската примабалерина Олга Смирнова е една от тях - тя се разделя с балета на Болшой театър в знак на протест срещу руската инвазия в Украйна. Примата заяви, че не може „да остане безразлична към тази глобална катастрофа“.

В социалните мрежи Смирнова написа, че е "против войната с всички фибри на душата си". Във Фейсбук примата споделя и публикация, с всяка дума в която очевидно е напълно съгласна. В нея се припомнят думите на руския президент Владимир Путин, че "военната операция" ще бъде за защита на Донецката и Луганската народни републики. Но вместо това "нашите танкове отидоха не към Донецк, а към Харков, Киев и Херсон. Оказа се война – война, за която хората не са питани... Седмица по-късно стана ясно, че вместо блицкриг срещу митичните нацистки батальони страната ни е в голяма война срещу цялата украинска армия и срещу украинския народ." Нататък се подчертава, че броят на убитите руски войници много бързо е стигнал стотици. И се казва още: "Нашата артилерия започна да стреля на сляпо, унищожавайки жилищни райони в украинските градове. Стана ясно, че можем да говорим за военни престъпления."

ВИЖТЕ ОЩЕ: Одеса в тревожно очакване на руската атака 

Примата е взела решение да напусне и Русия и съвсем скоро ще се присъедини към Холандския национален балет.

фейсбук

Олга Смирнова далеч не е единствената, която е взела това решение. Нейните колеги, солистите на Болшой театър бразилецът Давид Мота Соарес и италианецът Якопо Тиси, още преди две седмици обявиха, че напускат легендарния театър в знак на солидарност с жертвите на войната в Украйна. „С дълбока тъга напуснах Болшой театър, моите учители, моите колеги, приятелите ми и мястото, което толкова години смятах за свой дом“, написа 24-годишният Соарес в Instagram. „Не мога да се държа така, сякаш нищо не се е случило. Не мога да повярвам, че това се случва отново, мислех си, че сме си научили уроците от миналото“, добави още той. Соарес подчертава, че има много приятели в Украйна: „Не мога да си представя колко много трябва да страдат в момента, сърцето ми е с тях!“.

Неговият сънародник Виктор Кайшета, втори солист на Мариинския театър в Санкт Петербург, също обяви, че си тръгва от Русия след пет години, прекарани там. В Instagram той коментира, че чувства „болката на целия украински народ“.

Италианецът Якопо Тиси написа в Instagram: „Шокиран съм от тази ситуация, която ни се случи за една нощ, и честно казано, в момента не мога да продължа кариерата си в Москва“.

Британецът Ксандър Париш, главен танцьор на Мариинския театър в Санкт Петербург, също обяви, че напуска известния балет като добави, че е взел трудното решение да напусне Русия „поне докато се върне мирът“.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Купчина детски колички в Лвов - колкото са убитите деца в Украйна (СНИМКА) 

Освен това Болшой театър в Москва вече остана без своя музикален директор, руският диригент Туган Сохиев, който обяви, че се намира под натиск да вземе отношение относно събитията в Украйна.

Припомняме, че още на 25 февруари Кралската опера в Лондон обяви, че отменя спектаклите на Болшой театър, насрочени за това лято, заради руската инвазия в Украйна.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес