Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Австрия подаде иск срещу Унгария заради АЕЦ "Пакш 2"

22 февруари 2018, 16:20 часа • 1666 прочитания

Правителството на Австрия подаде иск в Европейския съд против решението на Европейската комисия да одобри отделянето на субсидии за Унгария за строежа на нови блокове на АЕЦ „Пакш 2“.

Това съобщи министерството на устойчивото развитие и туризма във Виена.

„Искът против разширяването на АЕЦ „Пакш 2“ беше подаден днес в съда на Европейския съюз“.

„Австрия винаги е била страна, която се е изказвала против атомната енергетика. Длъжни сме да започнем тази борба на Давид срещу Голиат заради нашата природа и екология. За атомната енергетика няма място в Европа. Ние няма да се откажем от това“, заяви министърът на устойчивото развитие и туризма на Австрия Елизабет Кьостингер.

По нейните думи Австрия и по-рано е предупреждавала за подготовката на , а сега изпълнява обещанието си. „Изпълняваме обещанията си и се противопоставяме на атомната енергетика. Населението ни поддържа все повече“, добави тя, цитирана от БГНЕС.

Искът сега ще бъде разгледан от Европейския съд, в близките месеци ще бъде публикувано съответното заявление във вестника на ЕС. „При подаването на иска срещу АЕЦ Hinkley Point, Великобритания, за това бяха необходими три месеца“, отбелязват от австрийското министерство.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес