Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Армията в Швейцария ще учи цивилни украинци как да обезвреждат мини и експлозиви

19 юли 2022, 07:40 часа • 1616 прочитания

Швейцарската армия ще обучава цивилни граждани в Украйна да обезвреждат противопехотни мини и други видове експлозиви, чийто брой се е увеличил многократно след началото на войната в Украйна.

"Като част от Партньорството на НАТО за мир швейцарската армия, съвместно с Международния център за разминиране в Женева (GICHD), ще организира международни курсове за обучение по разминиране", се казва в изявление на федералното правителство на Швейцария, предаде БГНЕС.

"С тази помощ дейностите по разминиране в Украйна ще се извършват по-безопасно, ефективно и адекватно", се казва още в изявлението. Информира се, че през следващите седмици в Швейцария ще пристигнат някои граждански експерти от Украйна, за да бъдат обучени как се работи с мини и взривните вещества.

В изявление на украинското правителство от 13 май се посочва, че от началото на войната с Русия на 24 февруари украинските сили за сигурност са открили и унищожили най-малко 80 000 мини и експлозиви в цялата страна. Подчертава се, че ще са необходими десетилетия, за да се разчистят всички мини в страната, които са заложени заради войната.

Експерт: Разминирането в Украйна ще отнеме поне 10 години, тепърва хора ще загиват от разпръснатите мини

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес