Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арестуваха над 100 души заради протестите за пенсионната реформа в Париж

15 април 2023, 07:25 часа • 1331 прочитания

Най-малко 4 000 души взеха участие в протестите срещу пенсионната реформа в Париж. Те възобновиха демонстрациите, след като Конституционният съд одобри основните разпоредби на реформата. Най-малко 112 души са били задържани, съобщава БГНЕС по данни на местната полиция.

Парижките правоохранителни органи обясняват задържанията с "многобройни актове на насилие". Полицията съобщи, че повече от 30 кофи за боклук са били подпалени "с висок риск от разпространение на пожарите".

Протести се провеждат и в други френски градове. В Рен протестиращите подпалиха вратата на местния полицейски участък. Полицията също така обвини демонстрантите, че са нападнали църква. В Нант бяха подпалени трамвайни релси. Хора демонстрираха и в Тулуза, Дижон, Страсбург, Марсилия и Лион.

Ден по-рано, на 14 април, Конституционният съд на Франция постанови, че пенсионната реформа е законна, и одобри увеличаването на пенсионната възраст от 62 на 64 години с някои корекции на законопроекта. Той също така отхвърли искането на левите партии за провеждане на референдум за реформата.

Още: Френската пенсионна реформа е потвърдена

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес