Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Анализ: Изявлението на Путин за преговори е блъф за залъгване на Украйна и Запада

27 декември 2022, 15:45 часа • 7944 прочитания

Думите на руския президент Владимир Путин, че иска да преговаря с Украйна, но Киев и Запада не желаят, са блъф, смятат експертите от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Навръх Коледа диктаторът заяви, че Руската федерация е отворена за преговори. „Готови сме да преговаряме с всички участници в този процес за приемливи решения, но това зависи от тях - не ние отказваме да преговаряме, а те”, каза той в интервю за руската държавна телевизия.

Путин не заяви изрично, че Русия е готова да преговаря директно с Киев, а вместо това поддържаше фалшивия си наратив, че Украйна - която той просто нарече "другата страна" - е нарушила дипломатическите усилия на Москва преди инвазията. Думите на президента за преговори се фокусираха върху предполагаеми разговори със Запада, а не с Украйна, и отразяваха постоянните му обвинения, че Украйна е просто западна пионка без реална власт. Путин също така заяви, че според него Русия "действа в правилна посока", което показва, че той не е поставил сериозни условия за преговори и все още желае да преследва максималистичните си цели, пишат от ISW в днешния си анализ.

Те смятат, че изявлението на Путин от 25 декември е част от целенасочена информационна кампания, целяща да заблуди Запада и да принуди Украйна да направи предварителни отстъпки. Кремъл не публикува пълната стенограма на интервюто в официалния си уебсайт в противовес на обичайния си модел, вероятно за да улесни изопачаването на пълното изявление на Путин, излъчено първоначално на руски език, и да подчертае неясното му изказване относно преговорите. Това, че Кремъл пусна клипа на Коледа, може да е и отговор срещу речта на украинския президент Володимир Зеленски пред Конгреса на САЩ.

Междувременно украинското разузнаване съобщи, че руски офицер, свързан с частната военна компания "Вагнер" на Евгений Пригожин, е назначен за командир на руския Западен военен окръг (ЗВО). На 26 декември Главното управление на военното разузнаване на Украйна (ГУР) съобщи, че става въпрос за бившия началник на щаба на Източния военен окръг генерал-лейтенант Евгений Никифоров. Сега той командва руските сили от Западния окръг, намиращи се в Украйна, от команден пункт в Богучар, Воронежка област.

В доклада се посочва, че Никифоров е заменил генерал-полковник Сергей Кузовльов на поста. Кузовльов го заемаше през ноември и декември 2022 г. Причината е, че Никифоров е член на вътрешния руски съюз, формиран от командващия руските въоръжени сили в Украйна армейски генерал Сергей Суровикин и създателя на "Вагнер" Евгений Пригожин. Украинското разузнаване по-рано съобщи, че Пригожин е образувал съюз със Суровикин и че и двамата са съперници на руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Никифоров има предишен опит като командир на елементи на "Вагнер" в Донбас от 2014 г. до 2015 г. Разследване на Bellingcat установи, че основателят на "Вагнер" Дмитрий Уткин е докладвал на Никифоров - наред с други служители на руското военно разузнаване - когато Никифоров е бил началник на щаба на руската 58-а армия с комбинирани оръжия през 2015 г. Разследване на украинската Служба за държавна сигурност (СБУ) показа, че Никифоров е наредил на Уткин и неговата група да унищожат украински транспортен самолет Ил-76 на 14 юни 2014 г.

ОЩЕ: Зеленски: Ситуацията на фронта е мъчителна. 9 милиона души в Украйна са без ток

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес