Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Албанците капитулираха пред Мицкоски: Ще впишат българите в македонската конституция, ама друг път

12 август 2024, 16:45 часа • 1982 прочитания

Албанският коалиционен партньор ВЛЕН/"Вреди" на македонския премиер Християн Мицкоски се отрече от своето искане българите да бъдат вписани в Конституцията на Северна Македония в рамките на 6 месеца.

ВЛЕН постави именно това условие, за да състави правителство с ВМРО-ДПМНЕ след парламентарните избори през месец май. Лидерът на ВЛЕН Арбен Таравари (настоящ министър на здравеопазването) даваше това обещание по време на цялата си предизборната кампания, пише БГНЕС.

Нещо повече - албанският блок вече защитава тезата на Мицкоски за предоговаряне на условията за започване на преговори с Европейския съюз. Такава възможност обаче беше категорично отхвърлена от редица европейски дипломати.

Още: ЕС към Мицкоски: Няма да постигнеш по-голям компромис с България

ВЛЕН се оправдават с политическата нестабилност в България

Коалиция ВЛЕН оправдава промяната на своята позиция с липсата на редовно правителство в България.

Говорителят на ВЛЕН Фари Хисени посочи, че "политическата нестабилност в България е причината партията му да не поиска до шест месеца българите да бъдат включени в Конституцията."

"Ако имаше работещо правителство в България, смятам, че вече щяха да са започнали преговорите за постигане на споразумение между Северна Македония и България“, каза Хисени.

Още: Радев честити на Силяновска държавния празник Илинден, тя отива при Вучич

Според него, "предвид ситуацията в Република България, има възможност, съгласувана с международните фактори, да се удължи срокът за конституционни промени."

"В момента имаме ситуация в друга държава, която не е стабилна по отношение на изпълнителната власт. Така че не можем да виним нещо друго, когато втората страна в целия процес няма стабилно правителство или няма човек, който да преговаря по конкретната тема. Не зависи от Северна Македония, а от политиките в съседна България", добави Хисени.

Бившите управляващи от Социалдемократическия съюз /СДСМ/ настояват ВЛЕН да изпълни дадените обещания относно отварянето на Конституцията и вписването на българите в нея.

Премиерът Християн Мицкоски на няколко пъти подчерта, че "няма условия за започване на разговори със сегашното българско правителство" за продължаване на процеса на европейска интеграция на Скопие. Той обяви, че в страната "само няколкостотин граждани се определят като българи", а "македонците ще скъсат българските си паспорти, щом влязат в ЕС".

Още: Силяновска се загрижи за правата на македонското малцинство в Албания

БГНЕС припомня, че посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гиър заяви, че е скептичен, че може да се постигне по-добър компромис с България, говорейки за конституционните промени. Преди две седмици Гиър подчерта, че в Брюксел няма воля за промяна на Преговорната рамка за Скопие.

Специалният представител на Федерална Република Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин отбеляза, че Скопие не оправдава надеждите за вписване на българското население в Северна Македония в Конституцията.

Още: Северна Македония поиска европарите за жп линия до България да се пренасочат за скоростен влак към Сърбия

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес