Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Афродита": газовото находище, от което Кипър ще спечели над 9 млрд. долара

05 юни 2019, 19:30 часа • 8530 прочитания

Кипър ще спечели повече от 9 млрд. долара от износа на газ от морското газово находище "Афродита" за 18-годишния период на експлоатация на залежа. Това обяви енергийният министър на източносредиземноморската островна държава Йоргос Лакотрипис.

Преработеният договор с консорциума, съставен от Shell, базираната в Тексас Noble Energy и израелската Delek, проправя пътя за експлоатация на находището, за което се смята, че съдържа около 115 млрд. куб. м газ, предава Associated Press.

Финансовите условия са изготвени на базата на базовия сценарий от 70 долара за барел петрол през 2022 г. Ратификацията на договора от правителството се очаква веднага след съгласуването на плана за разработване на терена.

Производството трябва да започне през 2024-25 г. Газът ще бъде изпращан по подводен тръбопровод до преработвателни предприятия в Египет и по-голямата част ще бъде транспортиран на европейските пазари.

"Това ще превърне Кипър в производител на природен газ и ще го позиционира като алтернативен източник на енергийни доставки за Европа", коментира Лакотрипис.

По думите му капиталовите разходи около проекта се оценяват на около 5.3 млрд. долара за 18 години, като оперативните разходи ще са около 2.5 млрд. евро, което го прави най-голямата инвестиция в историята на Кипър.

"Афродита" е първото газово находище, което беше открито в териториалните води на Кипър край южните му брегове през 2011 г.

След това бяха открити още две големи газови находища от италианската петролна компания Eni и от американския петролен гигант ExxonMobil, които също имат разрешение да проучват край Кипър. Френската Total също има разрешително за проучване за газ. Властите смятат, че има потенциал за още открития.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес