Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Абсурдно и повече агресия": Украйна и НАТО реагираха на "предложението за мир" на Путин

14 юни 2024, 16:49 часа • 8599 прочитания

Украйна и НАТО в един глас реагираха на т.нар. "мирно предложение", което по-рано днес (14 юни) отправи руският диктатор Владимир Путин.

Той поиска украинските войски да бъдат изведени напълно от Донецка и Луганска народна република, Херсонска и Запорожка област, при това от цялата територия на тези региони в административните им граници, които са съществували в момента на влизането им в Украйна, както и отказ на Киев от планове за присъединяване към НАТО, като условия за прекратяване на огъня и за началото на мирни преговори.

"Абсурдно и манипулативно"

Украинското външно министерство подчерта, че "мирното предложение" на Путин е "абсурдно", твърдейки, че неговите "манипулативни изявления" имат за цел да "подведат" международната общност и да "подкопаят" дипломатическите усилия за постигане на мир. Още: Предайте се на Путин: Скрити западни послания към Украйна

"Всички ултиматуми на Путин са чувани многократно от Москва и в тези изявления няма нищо ново", се казва в изявлението на министерството, осъждайки изявлението на руския диктатор относно срещата на върха за глобалния мир, която ще се проведе в Швейцария този уикенд. 

"Путин преследва само една цел: да предотврати участието на лидери и държави в тази среща на върха", добавиха от министерството.

Съветникът на началника на кабинета на президента на Украйна Михайло Подоляк нарече предложенията белег за "неспособността на сегашното руско ръководство да оцени адекватно реалността". Още: Зеленски: Мирно споразумение с Путин би било капан. Той не е луд, а опасен

"От Русия не са получени нови "мирни предложения". По темата Путин изрази само стандартния репертоар на агресора, който вече беше чут няколко пъти", написа Подоляк в Twitter (сега X, бел. ред.). "Съдържанието му е доста специфично, силно обидно за международното право и говори абсолютно красноречиво за неспособността на сегашното руско ръководство да оцени адекватно реалностите." На практика Путин казва на Украйна да даде териториите си и да се откаже от суверенитета си, за да напълни Русия милитаризираната си икономика.

"Разбира се, в това няма нищо ново, няма реални мирни предложения и няма желание за прекратяване на войната. Но има желание да не се плаща за тази война и да се продължи в нови формати", категоричен бе Подоляк.

"Повече агресия"

"Това не са са мирни предложения, а предложения повече агресия и окупация", така генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира условията на Путин. Още: Готова ли е Русия за мирни преговори? Анализ от проф. Румен Кънчев (ВИДЕО)

"Не Украйна е тази, която трябва да изтегли силите си от украинска територия. Русия трябва да се изтегли от окупираната украинска територия. Това предложение на практика означава, че Русия би имала правото да окупира още повече украинска земя. Твърдението им, че тези четири области не са украински, показва единствено, че предложението не е направено в дух на разбирателство", категоричен е той.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес