Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

50 украински военни пристигат в Румъния за обучение на F-16

18 март 2024, 15:28 часа • 3879 прочитания

50 украински военни ще пристигнат във военната база във Фетещ в Югоизточна Румъния, за да се обучават на американски изтребители F-16. Президентът Клаус Йоханис е дал зелена светлина и за преминаването на някои военни транспортни средства, предназначени за Украйна, става ясно от негово писмо до парламента. 

Документът е в дневния ред на заседанието на двете камари на институцията и предстои да бъде гласуван. Властите не уточняват кога ще започне обучението, но източници на Диджи24, цитирани от БТА, твърдят, че украинските войници трябва да пристигнат във въздушната база това лято. Очаква се обучението на пилотите на F-16 да приключи в края на годината.

Още: На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Европейският тренировъчен център за F-16, разположен във военновъздушната база "Лейтенант авиатор Георге Мочорница" край Фетещ, бе открит през ноември миналата година. Той бе открит на базата на споразумение за сътрудничество, чрез което румънското министерство на отбраната предоставя Военновъздушна база 86, тренировъчни съоръжения и подкрепа като страна домакин, Кралските военновъздушни сили на Нидерландия предоставят самолети F-16, а американската компания "Локхийд Мартин" осигурява инструктори и поддръжка.

Още: И Белгия праща F-16 за обучение на украински пилоти

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес