Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

40% от ПТП в Русия са поради лошите пътища

19 януари 2016, 07:51 часа • 3156 прочитания

Близо 40% от ПТП в Русия са причинени от лошите пътища, несъответстващи на критериите за качество, констатират учени от Руската академия за народно стопанство и държавната служба при президентството.

Те са изпратили до правителството анализ, озаглавен "За ситуацията с безопасността по пътищата на Русия и първостепенни мерки за нейното подобряване", съобщи "Известия", твърдейки, че разполага със самия документ. Според авторите на анализа официалната статистика не отразява напълно влиянието на пътищата за ПТП. Те са установили, че участъците от пътя, които не съответстват на изискванията, съвпадат с участъците на концентрация на ПТП. счита се, че тези участъци не са големи - едва 2-5%, но на тях стават до 40% от катастрофите.

Неудовлетворително е не само качеството, но и количеството пътища в страната, сочи експертната оценка на учените. Според тях за нормалното функциониране на икономиката на страната са необходими минимум 1.5 млн. км. пътна мрежа, докато сега има само 544000 км. Според същия анализ, цитиращ данни на управлението за пътищата на Русия, повече от 40 000 населени места с общ брой жители около 15 млн. души, нямат връзка с пътната мрежа по павирани пътища.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес