Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 000 варианта на COVID-19 обикалят по света

05 февруари 2021, 01:53 часа • 3537 прочитания

Британският министър, отговарящ за масовата ваксинация на населението, Надим Захауи заяви, че по света има 4 000 варианта на COVID-19. Заради това компании като Pfizer, AstraZeneka и Moderna постоянно се опитват да подобрят ваксините си, защото е много вероятно те да не са напълно ефективни срещу някои от щамовете, пише Труд.

В интервю за Sky News Захауи заяви също, че британските фармацевтични компании имат готовност и вече разработват алтернативни версии на създадената от консорциума Оксфорд-AstraZeneka ваксина, които до началото на есента да са преминали клинични изпитания и да имат потенциала да се спират новите версии на коронавируса.

Успоредно на това във Великобритания стартира проучване дали поставянето на различни ваксини при първа и втора доза може да дава същия резултат както използването само на една ваксина. Идеята за използването на различни ваксини е да се търси по-голяма гъвкавост в случай на нарушаване на доставките от определен тип ваксина. Някои учени смятат, че смесването на ваксини може дори да осигури по-добра защита.

Съгласно сегашните официални разпоредби всеки получил първа доза от пуснатите в експлоатация ваксини на “Pfizer/BionTech” и “Оксфорд-AstraZeneka” трябва да получи втора доза от същата ваксина. Изпитанията започват в Англия с двете споменати ваксини с участието на повече от 800 доброволци над 50 години. Те ще продължат 12 седмици като е възможно включването и на други ваксини, одобрени от регулаторния орган.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес